De theepot als heilige graal

Uitnodiging Mini-Symposium Netwerken en Visulisatie

Afgelopen donderdag was ik op een goedbezocht en boeiend “Mini-symposium Netwerken en Visualisatie” bij SURFsara, ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum en tevens afscheid van Paul Wielinga. In Nederland, maar ook internationaal heeft Paul een belangrijke en grote rol gespeeld in computer graphics en netwerken.

Lorem Ipsum, Hello World & The Teapot
Wat “Lorem Ipsum” is voor de drukker, en “Hello World” voor de programmeur, is de theepot voor de computer-graphic-specialist. De theepot staat namelijk al zo’n veertig jaar model voor 3D-visualisaties.

TeaPotCollage
Huis-tuin-en-keukentheepot van ISeeTea – met ‘open oor’ en daardoor minder interessant voor de visualisatie specialist

Waarom nu juist een theepot?
Een theepot bevat een aantal (topologische) kenmerken die hem ideaal maken voor grafische experimenten: de pot is rond, heeft zogenaamde zadelpunten, heeft idealiter een ringvormig handvat (‘genus’) en kan een schaduw op zichzelf projecteren. Allemaal mooie eigenschappen voor 3D rendering.
Het goed ‘renderen’* van een theepot is een soort heilige graal, vertelde Paul Wielinga in zijn presentatie, dus het afbeelden van een theepot op een “Tiled Panel Display” (uitgevoerd in een eerder SURFsara project) was natuurlijk helemaal het summum.

Visueel samenwerkingslab: “Collaboratorium”
Je hoeft geen 3D-beelden op een tiled-display technisch te kunnen doorgronden, om te kunnen profiteren van de mogelijkheden die er zijn. Consumenten hoeven immers ook geen ‘fluid dynamics’ te studeren om een koelkast te kunnen gebruiken, aldus Cees de Laat.
Sinds een jaar biedt SURFsara onderzoekers een prachtig visueel lab, mét ondersteuning: het Collaboratorium. Vooral interessant voor onderzoekers die grote datasets inzichtelijk willen maken.

Big Bang Theory en lichtpaden
Mocht je het seminar gemist hebben: de presentatie van prof. Cees de Laat staat al online en geeft een mooi kijkje in 40 jaar geavanceerde ICT infrastructuur. Cees tracteerde ons ook nog op een heerlijk ‘nerdy’ filmpje Remote Control, Big Bang Theory, dat zeer in de smaak viel bij iedereen.
De presentaties van Paul Wielinga zelf, en van zijn opvolger Paul Melis, komen later online beschikbaar.

Meer info over de rol van de (Utah) theepot in 3D en het ontstaan ervan:
The History of the Teapot, S.J. Baker
Teapots in non-teamaking contexts, Wikipedia

Renderen* is het genereren van een digitale afbeelding uit een driedimensionaal model met behulp van de computer. (Bron: Wikipedia)