Apps maken met leerlingen

“Mevrouw, mevrouw, gaan we de ING hacken?” Als ik daar toch eens ja op kon zeggen, maar nee: ik moet de enthousiaste jongen, die nauwelijks stil op zijn stoel kan blijven zitten teleurstellen. In mijn Talentenkijker-gastles gaan we geen banken hacken, en we bouwen ook geen robots, maar ik laat wel zien hoe je zelf een Android app kunt maken. Hieronder enkele tips. Speciaal voor de deelnemers van de VHTO conferentie op 19 juni 2014.

Voorbereiding van de docent

Prototype mobile app
Prototype mobile app

Je hebt wat doorzettings- en incasseringsvermogen nodig: ICT is op de meeste scholen ‘dichtgetimmerd’, de instructies voor de App Inventor zijn in het engels, en eigenlijk ook voor iets oudere kinderen. Maar het kan zeker. Dat komt door de duidelijke instructie-filmpjes die App Inventor heeft gemaakt. In mijn laatste gastles hadden kinderen zonder veel uitleg in een uur al een halve app gemaakt. Toch raad ik aan om eerst alles zelf uit te proberen. Niet alleen thuis, maar juist ook op school. Check vooraf wat er op de school is geïnstalleerd en vraag eventueel hulp aan de systeembeheerder. Ik had zelf wel een paar avonden nodig om het uit te proberen. Vooral om de verschillende mogelijkheden uit te testen (emulator, mobiel via usb, mobiel via QR-code, verschillende browsers, etc..).

Wat heb je nodig?

  • een Google account (voor kinderen het liefst een Google education account, i.v.m. de privacy)
  • een computer met internetverbinding (bedraad of met wifi)
  • Firefox of Chrome (Safari werkt op mijn Mac meestal goed; Internet Explorer wordt niet ondersteund)
  • eventueel: Android mobiele telefoon of tablet, òf de App Inventor emulator (deze simuleert een mobiele telefoon op je computer). Je kunt geen iphone apps maken met de App Inventor tool.
  • eventueel: een rechtenvrije foto (bv via: http://pics4learning.com) en een rechtenvrij geluid (bv via: http://www.freesound.org ). Gebruik is alleen voor educatieve doeleinden.

Kijk hier voor de precieze App Inventor ICT specificaties (onderaan de pagina).

Hoe begin je de App Inventor les

Het is leuk om de les te beginnen met een enthousiasmerend filmpje. Ik gebruik zelf dit filmpje over het bouwen van een app (duur: één minuut).

Aan de slag

Het volgende App Inventor filmpje laat  in 7 minuten duidelijk zien hoe je je eerste “Talk to Me” app kunt maken. Leerlingen kunnen het filmpje later op hun eigen pc of laptop nogmaals spelen en nadoen.

Een variant op “Talk to Me” is “Hello Pur”. Dan gebruik je een eigen foto en geluid. Je zult de instructies wel zelf moeten vertalen naar een les.

Meer over App Inventor

App Inventor is een open-source web applicatie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De tool werd oorspronkelijk ontwikkeld door Google, onder leiding van Hal Abelson en Mark Friedman.

Referenties: