Op zoek naar de eggbot

Wat doe je vlak voor Pasen als de zon schijnt? Dan trakteer je je dochter op: een middagje strand / een uitje naar de Keukenhof / een paar uur in een makerspace, om een eitje te laten bedrukken door een eggbot.

De voorber-EI-ding
Op de website van Makerspace ZB45 stond het duidelijk uitgelegd. Om van de eggbot gebruik te kunnen maken, moest je drie acties uitvoeren: Inscape installeren, een extensie op inkscape installeren en een template downloaden. Ik wilde een uur voor vertrek eieren uitblazen en de benodigde software installeren. Dat ging natuurlijk mis. Voor Mac-gebruikers is een extra stap nodig: om Inkscape te kunnen gebruiken, heb je Xcode nodig. Dat had ik er helaas vorige maand afgegooid. Mijn Xcode-download liep vast op 90%. Ik vertrok met een halve installatie, zonder eieren, naar Amsterdam. Gelukkig had mijn dochter nog hardgekookte eieren.

makerspace ZB45

Hartelijk welkom bij Makerspace-Oost: ZeeBurgerpad 45
In makerspace ZB45 werden we hartelijk onthaald door Liesbeth. Ze gaf ons een korte rondleiding. In ZB45 staan mooie machines, waaronder verschillende lasersnijders, 3D-printers, een portaalfrees én een eggbot.
We mochten gelijk aan de slag. Mijn mislukte Xcode-installatie was geen probleem: mijn dochter en ik kregen ieder een laptop met een Inkscape installatie. Mijn dochter combineerde een grafisch patroon met een spitsvondige tekst. Ik dubde over eenvoudige woorden. Ondertussen maakte Liesbeth de eggbot gereed.

Eggbot at makerspace ZB45, Amsterdam Oost

Plotting eggs – geen eitje
De eggbot mocht als eerste aan de slag met het ontwerp van mijn dochter. Helaas. Het eerste ei was te klein; er zat teveel ruimte tussen de delen in de grafische print. Liesbeth zocht een groter ei: dit tweede exemplaar werd door de eggbot perfect geprint.
Ook mijn eerste ei mislukte. Ik had mijn tekst geschaald; dat had ik niet moeten doen. De letters waren daardoor niet meer leesbaar. Het leverde wel een interessant patroon op. Liesbeth herstelde de schaling in mijn ontwerp. Mijn tweede ei werd goed geprint. Hieronder zie je de resultaten.

lemoncake with puttyseeds

Eiercake
Met twee unieke eieren liepen mijn dochter en ik de deur uit. Na een korte wandeling bereikten we alsnog dat terrasje in de zon, waar we ons tegoed deden aan cappuccino en ‘lemon with puttyseeds’ cake, die vooral zo smeuïg was door de vele eieren die erin waren verwerkt.