Wat ziet ISeeTea bij de Rikketik?

Afgelopen zondag bracht ik een bezoek aan de Rikketik: “Europa’s grootste klokken- en horlogebeurs in Houten”. Een aanrader voor klokkenknutselaars, handige horloge-hobbyisten, vintage verzamelaars en “kijken-kijken-maar-niet-kopen liefhebbers van curiosa en aardige anekdotes” zoals ik. Op de beurs vind je vooral veel analoog werk, maar voor de goede speurder hier en daar ook wat digitaals.
De Rikketik wordt elk kwartaal georganiseerd; de volgende beurs is gepland op zaterdag 13 juli 2013.

Rikketik_landscape_IMG_3465
de Rikketik beurs, 28-4-2013

Ik ging zondag op zoek naar lotgenoten van mijn eigen digitale Seiko L012-5029. Volgens de Digital Watch Library een horloge uit 1979, maar volgens de Seiko Watch Production Date Calculator komt mijn LCD klokje uit 1977. Je kunt dat controleren door te kijken naar de eerste cijfers op de achterkant van je (Seiko) horloge, mits je weet uit welk decennium het model komt (L012 komt uit de seventies): “7N” geeft november 1977 aan.

My own Seiko L012-5029
Mijn eigen Seiko L012-5029 (en een Rikketik beursstempel)

Back of Seiko L012 5029
Achterkant van de Seiko L012 5029

Vrouwen in techniek
Net als in de ICT zijn er weinig vrouwen te vinden op de Rikketik. De hoofdredactrice van het Rikketik magazine wijdde er zelfs een stukje in haar beursverslag aan. Ik maak een praatje met twee vrouwen die oude horloges en gereedschappen verkopen. Een van hen, Jorien, is horlogemaakster; de andere vrouw, Bea, verkoopt vandaag haar geërfde verzameling oude horloges. In de collectie bevinden zich twee oude (analoge) Seiko horloges.

verkoopsters_Rikketik_IMG_3463
Bea (links) met (rechts) Jorien, een van de weinige vrouwelijke horlogemakers

oudehorloges_in_doosje_IMG_3454
Een deel van de horlogecollectie van Bea
Seiko 06LC
Seiko 06LC

Het eerste digitale quartz horloge – 1973
Veertig jaar geleden werd het eerste digitale quartz horloge met een zescijferig LCD scherm gelanceerd: de Seiko 06LC. Seiko heeft zich altijd geprofileerd als innovatief horlogemerk, dat alle nieuwe technieken in huis heeft.

Tweede generatie e-ink horloge – 2010
Op het eind van mijn beursronde tref ik een verkoper die me met veel plezier een geavanceerd EPD horloge laat zien: een horloge met “Active Matrix e-ink ElectroPhoretic Display“, het type display dat ook gebruikt wordt voor e-readers. Behalve het haarscherpe scherm geeft dit horloge de tijd uiterst accuraat weer: twee keer per dag wordt het horloge (automatisch) gelijkgezet met de atoomklok (UTC). De afwijking varieert van 1 seconde in 100.000 jaar (UTC) tot 15 seconden per maand (in gebieden waar de radiosignalen niet worden ontvangen). Een uitgebreid review is te lezen op het Watch U Seek blog van Rick Atkins.

VerkoperMetEnlargedSeiki_RadioControlledWatch_IMG_3471
Verkoper laat radiogestuurde Seiko EPD SDGA001J zien

EnlargedSeiki_RadioControlledWatch_IMG_3471
Seiko EPD SDGA001J

Het EPD-horloge gaat ver boven mijn budget: ik verlaat mijn eerste bezoek aan de Rikketik met een papieren Seiko magazine “Seikonde” uit 2004. Maar, misschien tik ik de volgende Rikketik wél een oud digitaal damesklokje op de kop.
Met dank aan de betrokkenen op de Rikketik en VinceBo